De voedingswaarde van groenten

Groenten hebben in ons dagelijks voedingspakket een zeer belangrijke functie. Ze bestaan voor 70 tot 90 procent uit water. Sommige soorten, zoals asperges, komkommers en tomaten, bestaan zelf bijna helemaal uit water (98%). Dit betekent dat groenten weinig calorierijk zijn.

Ze zijn wel een belangrijke leverancier van de in water oplosbare vitaminen B en C en caroteen, dat in ons lichaam omgezet wordt in vitamine A. Ook bevatten groenten voedingsvezels en mineralen, zoals calcium, fosfor, ijzer en natrium. Verder bevatten groene groenten enzymen en zuren en vooral de groene groenten bevatten etherische oliën. Vetten zul je nauwelijks in groenten aantreffen.

 

Nitraat

In ons land komt in de bodem nitraat voor. Dat komt door het gebruik van kunstmest en natuurlijke mest. De groenten die op de grond worden gekweekt, nemen dan ook nitraat op. Die hoeveelheid kan verschilt van plant tot plant en loopt uiteen van 10 tot 10000 mg nitraat per kg gewas. In de warenwet is vastgelegd hoeveel nitraat er maximaal in iedere groentesoort aanwezig mag zijn.

Groente:                              Geoogst in de periode:                 Norm per kg:

Andijvie (volle grond)        1 mei – 1 november                       2500 mg

(kas)                                    1 november – 1 mei                       3500 mg

 

Sla (volle grond)                1 mei – 1 november                        2500 mg

(kas)                                    1 november – 1 mei                        4000 mg

 

Spinazie (volle grond)       1 april – 1 november                       3500 mg

(kas)                                    1 november – 1 april                       4500 mg

Tabel 1. Nitraat gehalte dat is toegestaan bij diverse soorten bladgroenten.

 

Zoals in bovenstaande tabel is af te lezen blijkt dat in de winter een hoger nitraatgehalte is toegestaan dan in de zomer.

Waarom deze aandacht voor nitraat?

Nitraat dient als voedingsstof voor planten en is niet giftig. Nitraat kan bij het bewaren van nitraatrijke groente of in het menselijk lichaam echter worden omgezet in de schadelijke stof nitriet. Nitriet belemmert bijvoorbeeld de zuurstofvoorziening. Nitriet is alleen schadelijk als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.