Andijvie

  • Omschrijving: Er is zomer en winterandijvie. Zomerandijvie is mals terwijl winterandijvie harder is. Andijvie wordt geteeld onder glas en in de volle grond. De plant vormt een brede, platte rozet van bladeren, het geheel bestaat uit een gevulde krop. Naar de vorm van het blad onderscheidt men heelbladige en gekruidbladige rassen. Deze laatste noemt men krulandijvie.
  • Kleur: De buitenbladeren zijn groen en het hart is bleekgroen tot geel.
  • Toepassingen: Koken, a la crème en gebraiseerd. Rauw in (rauwkost) salades en stamppot, als garnering.
  • Convenience: Koelvers, diepgevroren.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië en België.

 

Krulandijvie

 

  • Omschrijving: Er is zomer en winterandijvie. Zomerandijvie is mals terwijl winterandijvie harder is. Andijvie wordt geteeld onder glas en in de volle grond. De plant vormt een brede, platte rozet van bladeren, het geheel bestaat uit een gevulde krop. Naar de vorm van het blad onderscheidt men heelbladige en gekruidbladige rassen. Deze laatste noemt men krulandijvie.
  • Kleur: De buitenbladeren zijn groen en het hart is bleekgroen tot geel.
  • Toepassingen: Koken, a la crème en gebraiseerd. Rauw in (rauwkost) salades en stamppot, als garnering.
  • Convenience: Koelvers, diepgevroren.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië en België.

 

Artisjok

 

  • Omschrijving: Grote, distelachtige planten met bolvormige of spits toelopende bloemknoppen. De gesloten knoppen zijn eetbaar. Artisjokken worden geoogst vlak voordat ze open gaan om hun fijne smaak te behouden.
  • Kleur: Grijsgroen tot violet.
  • Toepassingen: Nadat de artisjok gekookt is, wordt de onderkant van de blaadjes (het zachte bladmoes) vaak uitgezogen na het blad in een sausje te hebben gedoopt. Het vezelig hart -het hooi- wordt verwijderd en de bloembodem wordt op dezelfde wijze als de blaadjes gegeten. Bodems zijn te gebruiken bij koude en warme voorgerechten.
  • Convenience: Bloembodems en harten van de artisjok in glas of blik.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Spanje, Italië, Frankrijk, Egypte en Israël.

 

Eikenbladsla

 

  • Omschrijving: Een niet kroppend slatype met gekroesd blad in de vorm en kleur van een eikenblad in de herfst. Dit roodachtige ras heeft een nootachtige smaak.
  • Kleur: Variërend van groen tot roodbruin.
  • Toepassingen: Verwerking als rauwkostsalade en garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Italië, Spanje en Frankrijk.

 

IJsbergsla

 

  • Omschrijving: Forse kropsla met een grote, vaste krop. Het vrij dikke blad van de krop is hard en knapperig: de bladeren bevatten veel vocht. Het losse omblad is stug en wordt niet gegeten.
  • Kleur: Variërend van licht- tot donkergroen.
  • Toepassingen: Verwerkt als knapperige rauwkostsalade en garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Amerika, Israël, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

 

Kropsla

 

  • Omschrijving: Kropsla vormt een min of meer gesloten krop. Bij het kasproduct kunnen alle bladeren gegeten worden: kropsla van de volle grond is groter en zwaarder dan kassla en de buitenste bladeren worden verwijderd.
  • Kleur: De kleur verschilt afhankelijk van de teelt. Kassla is lichtgroen en sla van de koude grond donkergroen. Kropsla moet een lichtgeel hart hebben. Soms heeft kropsla rode delen of randen, afhankelijk van het ras.
  • Toepassingen: Als rauwe groente in de vorm van enkelvoudige of gemengde salades. Ook veel gebruikt als garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  •  Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Engeland.

 

Krulsla

 

  • Omschrijving: Ook een niet kroppend slatype. De rode kleur van bepaalde soorten krulsla wordt veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan. De bladdelen zitten vast aan een stam. Het blad is sterk gekroesd of ingesneden en smaakt licht bitter. Een bekend ras is de Lollo, een sterk gekroesd en compact slatype. Hiervan bestaan twee varianten: de groene Lollo bionda en de rode Lollo rosso.
  • Kleur: Lichtgroen, groen of rood.
  • Toepassingen: In rauwkostsalade en als garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Italië en België.

 

Lamsoor

 

  • Omschrijving: Lamsoor lijkt veel op veldsla. De bladeren zijn langwerpig en vlezig en ongeveer twaalf centimeter lang. Lamsoor groeit in rozetten op zilte grond (schorren) en moet in een jong stadium geplukt worden.
  • Toepassingen: Koken, stoven en roerbakken.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, en België.

 

Postelein

 

  • Omschrijving: Snelgroeiende bladgroente met vlezige, roodachtige stengels en groene of geelachtige bladeren. Men onderscheidt zomerpostelein en winterpostelein. De blaadjes van winterpostelein zijn ruit- tot schotelvormig. Postelein wordt in bosjes verhandeld.
  • Kleur: Geelachtig tot groen.
  • Toepassingen: Rauw in (rauwkost) salades en stamppot en (kort) gekookt.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, België, Duitsland en Engeland.

 

Raapsteel

 

  • Omschrijving: Jonge bladgroente die, afhankelijk van het type, als hele plant wordt geoogst en in bosjes gebonden wordt verhandeld. Raapsteel is het loof van consumptieknollen of rapen. Het blad is ingesneden.
  • Kleur: Geelgroen tot donkergroen.
  • Toepassingen: Blancheren, koken en stoven. In rauwkost, soep en stamppot.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk en Duitsland.

 

Roodlof

 

  • Omschrijving: Roodlof is een cichoreitype. Het heeft kleine ronde en compacte kropjes met vrij zware, witte bladnerven. Het blad is tamelijk bitter van smaak. Roodlof wordt ten onrechte ook wel 'rode sla' genoemd. Bekend is roodlof van Verona en Treviso.
  • Kleur: Roodbladig, witte bladnerven.
  • Toepassingen: Fijngesneden vermengd in rauwkostsalades en geplukt als garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Italië en België.

 

Spinazie

 

  • Omschrijving: Spinazie is een snelgroeiende en kruidachtige plant waarvan het jonge, groene blad wordt gegeten. Het blad is enkelvoudig en glad en heeft lange bladstelen. Spinazie wordt geteeld in de kas en op de koude grond. Import spinazie heeft groter blad. Er is verschil tussen bladspinazie (jong, enkel blad) en wilde spinazie (hele planten met meer blad).
  • Kleur: Helder, middel- en donkergroen.
  • Toepassingen: Rauw of gekookt (a la crème, mousse en au beurre). In salades en als garnering in terrines.
  • Convenience: Koelvers, diepgevroren in groot verpakking of als kleine blokjes in de supermarkt.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Alle landen van Europa.

 

Veldsla

 

  • Omschrijving: Veldsla is een kruidachtige, tere bladgroente die voornamelijk in de winter wordt geteeld. Veldsla groeit in langwerpige bladrozetten en afhankelijk van de teeltwijze onderscheidt men het fijne broeivet en de grovere ezelsoren.
  • Kleur: Grijsgroen blad.
  • Toepassingen: Verwerking in (gemengde) salade, gestoofd en gebruikt als garnering.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk, Italië, België, Duitsland en Engeland.

 

Witlof

 

  • Omschrijving: Langwerpige, gebleekte kropjes van een cichoreigewas dat wordt gerooid en vervolgens wordt opgezet voor de teelt van witte kroppen. De wortels worden geforceerd in donkere klimaatcellen op bakken met stromend water. Witlof bevat veel bitterstof.
  • Kleur: Wit of geelwitte kropjes.
  • Toepassingen: Koken, stoven, braiseren en roerbakken. In rauwkostsalades.
  • Convenience: Koelvers.
  • Afhankelijk van seizoen/ aanbod uit: Nederland, Frankrijk en België.